DEPRESSIVITEIT HEEFT EEN BESCHERMENDE FUNCTIE
He, he eindelijk!!! Dit kunnen we GEBRUIKEN om onze levensomstandigheden te verbeteren, blijvend…Dat wat ik al jaren roep wordt langzaam aan bevestigd door de medische wetenschap, zoals door de Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Jerome Wakefield:
“Aangezien zoveel mensen met een depressie kampen, moeten er wel een biologische reden, een voordeel achter zitten.“
Studies suggereren dat depressief zijn een beschermende functie heeft. Wakefield gelooft dat een depressie nog een ander nut heeft, het helpt ons te leren uit onze fouten.
Wakefield: “Ik denk dat bij intense negatieve gevoelens het de bedoeling is dat we ons normale ‘leven’ even stoppen. Het zorgt ervoor dat we ons op iets anders moeten focussen, dat we onze fouten uit het verleden niet opnieuw begaan. Het risico op depressieve gevoelens voorkomt dat we ons bijvoorbeeld té bloot geven in een relatie.”
DEPRESSIE; EEN NATUURLIJKE BESCHERMING TEGEN STRESS
De Britse psychiater Paul Keedwell zegt zelfs dat een zware depressie ons kan redden van de schadelijke effecten van stress op de lange termijn.
“Een depressie doet je nadenken, zodat je niet in een chronische toestand van stress terechtkomt die je uitput of waaraan je uiteindelijk sterft.”
WAT WORDT ER BEHANDELD IN DEZE BLOG?
Deze blog behandelt verschillende aspecten rondom depressie daarom hier een overzicht van de thema’s;
1. WAAROM JE GEEN ANTIDEPRESSIVA ZOU WILLEN GEBRUIKEN…
2. PSYCHIATRISCHE THERAPIE DRAAGT BIJ AAN HET VERSPREIDEN VAN DEPPRESSIES
3. DE ACHTERGRONDEN OVER HET ONTSTAAN VAN DEPRESSIES
4. WAY-OUT: EEN BLIJVENDE MANIER OM DEPRESSIES VOOR JE TE LATEN WERKEN
WAAROM JE GEEN ANTIDEPRESSIVA ZOU WILLEN GEBRUIKEN…
Antidepressiva bestrijden de depressieve klachten, de symptomen, maar niet de oorzaak. Het is dus niet als een antibioticakuur die even een ontsteking in een paar dagen wegneemt.
Hoogleraar psychiatrie Ton van Balkom, verbonden aan het VU Medisch Centrum en voorzitter van de commissie Herziening Angst- en Depressierichtlijn stelt dat het gebruik van het geneesmiddel aan banden moet worden gelegd.
“Artsen moeten voorzichtiger worden met het voorschrijven van antidepressiva. Alleen zeer ernstig depressieve patiënten moeten nog medicijnen kunnen krijgen.”
OPMERKELIJK: In studies bleek dat mensen met een depressie zich wel beter voelde met antidepressiva maar dat degene die een placebo ontvingen zich ook beter voelde!
PSYCHIATRISCHE THERAPIE DRAAGT BIJ AAN HET VERSPREIDEN VAN DEPRESSIES
Psychiatrische therapie (het aanleren van ziekte-inzicht) draagt ook voor een belangrijk deel bij aan de verspreiding van het probleem. Het effect hiervan is dat mensen bang worden voor een ziekte die niet meetbaar vast te stellen is door middel van een bloedonderzoek of zo.
“Patiënten” krijgen antidepressiva voorgeschreven die emoties onderdrukken waardoor de angst voor de periode van depressiviteit zonder medicijnen steeds groter wordt! DAARIN ligt het verslavend potentieel van antidepressiva die op zichzelf niet perse verslavend zijn.
Mensen delen dit alles onbewust mee aan mensen om zich heen, waardoor het idee verspreidt wordt dat iedereen de “ziekte” kan hebben en het daardoor als het ware andere mensen er mee “aansteekt”. Depressie krijgt hierdoor de kenmerken van een besmettelijke ziekte.
Wanneer iemand voor uitdagingen in het leven gesteld wordt gaan we er sneller in geloven dat ook wij nu deze “hersenziekte” hebben waarvoor antidepressiva nodig zijn.
Depressieve emoties zijn er juist om je te dienen en zijn helemaal geen ziekte, wetenschappers; “Depressieve emoties zijn zeer gezond en nodig voor grote prestaties.”
DE ACHTERGRONDEN OVER HET ONTSTAAN VAN DEPRESSIES
Depressies kunnen ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Door een combinatie van “erfelijkheid”, persoonlijke eigenschappen en wat iemand meemaakt en meegemaakt heeft in zijn leven.
Er zijn drie hoofdfactoren herkenbaar;
1. DE BIOLOGISCHE FACTOR
2. DE SOCIALE FACTOR
3. DE PSYCHISCHE FACTOR
DE BIOLOGISCHE FACTOR
“Erfelijke aanleg” speelt hierbij een rol, in sommige families komen depressies vaker voor dan in andere. De erfelijke aanleg maakt mensen kwetsbaar, maar niet perse depressief. De biologische/”erfelijke” kwetsbaarheid kan wel sneller een depressie veroorzaken als het moeilijk wordt in je leven.
DE BIOLOGISCHE FACTOR - NEUROTRANSMITTERS
De neurotransmitters serotonine en noradrenaline zijn voor onze stemming erg belangrijk. Te lage concentraties serotonine en noradrenaline verhogen de kans op depressies. Ook kunnen andere stoffen, zoals hormonen, medicijnen, alcohol kunnen een depressie in de hand werken en tenslotte zijn er verschillende lichamelijke ziektes waarvan bekend is dat die depressies kunnen veroorzaken. Zoals afwijkingen van de schildklier of bijnierschors, suikerziekte en hart- en vaatziekten.
DE SOCIALE FACTOR
Een depressie kan ook worden veroorzaakt door verdrietige of schokkende gebeurtenissen, bijvoorbeeld het verlies van een partner, familielid, ontslag, faillissement, ed.
DE SOCIALE FACTOR – LEVENSGESCHIEDENIS
Niet alleen het recente verleden, maar ook iemands jeugd kunnen bijdragen in het ontstaan van een depressie. Bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing of het verlies van een ouder op jonge leeftijd.
DE PSYCHISCHE FACTOR
De manier waarop iemand in het leven staat noemen we de psychische factor. De kans op depressies wordt bijvoorbeeld verhoogd door;
- het hebben van een streng geweten dat de eigen persoon afkeurt- weinig zelfvertrouwen- moeite om verdriet en teleurstelling te verwerken- moeite om steun te vragen- veel negatief denken- perfectionisme- faalangst.
WAY-OUT: EEN BLIJVENDE MANIER OM DEPRESSIES VOOR JE TE LATEN WERKEN
EERST EVEN EEN “SLECHT” BERICHT
Wanneer jij tot diegene behoort die “geplaagd” wordt door depressies, dan zijn een of meerdere factoren, die ik voorheen beschreven heb, op jouw van toepassing.
Dat betekend dat je hier waarschijnlijk voor de rest van je leven mee te doen zal hebben.
Zelf weet ik maar al te goed wat het is, want ik behoor ook tot die categorie mensen en wordt mijn leven lang al “geplaagd” door aanhouden depressieve gevoelens. (maar ik leef nog steeds hoor :) )
Uiteindelijk was dit aanleiding om in 1998 te beginnen met diverse studies op het gebied van toegepaste psychologie. Met als resultaat dat ik nu al weer vele jaren lang als coach en trainer werkzaam ben, met als zwaartepunt “je leven bewust gaan sturen en een leven creëren dat waar je naar verlangt”.
In die zin ben ik het dus eens met diverse wetenschappers die van mening zijn:
“Depressieve emoties zijn zeer gezond en nodig voor grote prestaties.”
EN NU HET GOEDE BERICHT!
MET DEPRESSIE IS EEN HEEL GOED LEVEN OP TE BOUWEN! DEPRESSIE KAN ZELFS DE OORZAAK ZIJN DAT OOK JOUW LEVEN NAAR GROTE HOOGTE GESTUWD KAN WORDEN!
“Maar hoe dan?”, “Nou, al jaren lijd ik aan depressies en mijn leven wordt er ECHT niet beter van hoor!”
Twee logische bedenkingen, die ook terecht zijn en wel om een heel eenvoudige reden, namelijk;
WE BLIJVEN INZETTEN OP THERAPIEËN DIE BEWEZEN HEBBEN NIET TE WERKEN.
Wanneer ik een therapie volg die eigenlijk nooit tot “genezing” heeft geleid waarom zou ik die dan zelf ook doen??
We doen het uit angst dat we de rest van ons leven geplaagd worden door depressieve gevoelens maar ook omdat iedereen “het doet”.
Daarom laten wij ons in therapieën die niet echt werken en we weten vooraf eigenlijk ook wel dat het ons ook niet zal gaan helpen, maar ja wat moet je anders?
De angst om de depressiviteit niet te kunnen kwijtraken is DE motivatie om ons in te laten met antidepressiva en andere gangbare therapieën die helaas hebben bewezen geen echte oplossing te bieden.
Ken je deze maar al te ware spreuk?
“Als we steeds weer dat doen wat we altijd gedaan hebben, krijgen we dat wat we altijd gehad hebben.”
Het wordt dus tijd om wat anders te doen, toch?
Op mijn psychologische zoektocht deed ik een ding anders, namelijk ik was NIET opzoek naar theorieën, methoden of technieken die mij goed lieten voelen maar waarvan ik ook wel merkte die niet echt iets veranderde. Als ik zoiets tegenkwam dan luisterde ik goed naar mijn intuïtie en liet het dan aan mij voorbij gaan. Hoewel mijn omgeving en mijn verstand soms HEFTIG protesteerde!
Dit heeft geresulteerd en een aanpak waarbij depressiviteit niet meer tegenwerkt wordt, maar het laat depressiviteit juist voor je werken!
(Eerlijk gezegd had ik zelf eerst helemaal niet in de gaten dat ik een andere methode had gevonden :) )
DE 6 STAPPEN OM DEPRESSIVITEIT VOOR JE TE LATEN WERKEN
1. HERKENNEN WAT JE DOET
2. HERKENNEN WAAROM JE DAT DOET
3. HET NEGATIEVE OORDEEL OVER JE HANDELEN VERDWIJNT
4. JE PROBEERT NIET MEER KWIJT TE RAKEN DAT WAT JE DEED/DOET
5. JE BENT NU BEREID OM HET ANDERS TE DOEN
6. WANNEER NOG NIET GEWENSTE RESULTAAT BEREIKT IS, BEN JE NU OOK BEREID HET GEWOON NOG EEN KEER TE PROBEREN.
1. HERKENNEN WAT JE DOET
De eerste stap is de belangrijkste van de 6. We doen van alles en nog wat, allemaal met als doel dat ons leven goed wordt. Maar dat wat we allemaal doen of gedaan hebben wordt geactiveerd door onbewuste of vaagbewuste verlangens.
Het probleem daarbij is dat we dus eigenlijk niet echt weet waarom je nu directeur van een bedrijf bent of wil worden. Er is “iets” wat je daartoe aanzet, maar wat en waarom?
Misschien is zelfs wel een heel andere manier om het zelfde verlangen te vervullen, maar ja hoe weet je dat als je je nog niet echt bewust bent, nog niet echt kan zien welk verlangen vervult wenst te worden?
-Herkennen dat wat je doet- is de eerste stap in bewustwording waarna de volgende stappen mogelijk worden.
2. HERKENNEN WAAROM JE DAT DOET
Als we geoefend hebben in het –herkennen dat wat je doet- vragen we ons vaak af waarom we in godsnaam dat eigenlijk doen? Kijk toch eens naar de negatieve resultaten! Waarom doe ik dat dan?!
Hier is het belangrijk ECHT te gaan beseffen dat AL ons handelen er ALTIJD op gericht is dat het beter voor ons wordt.
Wat we ook doen, wat we anderen ook aandoen, wat we ons zelf ook aandoen, het heeft altijd een positieve intentie voor ons, altijd.
3. HET NEGATIEVE OORDEEL OVER JE HANDELEN VERDWIJNT
In de 2e stap -herkennen waarom je dat doet- leer je de positieve intentie achter je handelen herkennen, daardoor zal het negatieve oordeel in jezelf over dat wat je doet gaan verdwijnen.
Je zal nog wel een negatief oordeel hebben over hoe je dat doet, je gedrag, maar niet over de intentie.
4. JE PROBEERT NIET MEER KWIJT TE RAKEN DAT WAT JE DEED/DOET
In de 3e stap begint het negatieve oordeel te verdwijnen waardoor het ook steeds minder noodzakelijk wordt om het kwijt te raken.
In het proberen kwijt raken gaat enorm veel energie, tijd en middelen zitten om uiteindelijk te ontdekken dat we het niet weg kunnen krijgen!
Het niet gewenste handelen blijft maar terug komen en we oordelen steeds harder over ons zelf, we zakken in een negatieve spiraal waarbij de depressie zich steeds meer verdiept.
Wanneer we nu niet meer negatief oordelen over dat wat we doen, willen we het dan nog weg hebben?
Nee.
Alle energie, tijd en middelen komen nu vrij, vrij om je te richten op manieren waarop je het WEL kan bereiken.
5. JE BENT NU BEREID OM HET ANDERS TE DOEN
We zijn goed op weg, we kunnen waarnemen wat we doen, waarom we het doen en het negatieve oordeel begint te verdwijnen, er komt ruimte om het anders te gaan doen.
Sterker nog er begint een drang in je te ontstaan om het anders te DOEN!
LET OP: in deze fase kan het nog even lastig worden, omdat het oude vertrouwde “gevecht” (tegen mijzelf) stopt. Dat kan een gevoel van “leegte” geven en dat kan angst oproepen. Wees niet bevreesd! Het is alleen maar dat, ruimte, geen enge toestand. Gewoon tijd en ruimte om het anders te gaan doen, hoe VET is dat?
6. WANNEER NOG NIET GEWENSTE RESULTAAT BEREIKT IS, BEN JE NU OOK BEREID HET GEWOON NOG EEN KEER TE PROBEREN.
Vaak leeft er in ons een sterk negatief oordeel over onszelf wanneer er iets niet lukt. We zijn dan stom, niet vaardig, anderen lukt het wel, mij niet, etc.
Dit mechanisme is bedoelt om ons te motiveren het nog een keer te proberen, maar soms is dit oordeel zo overheersend dat het ons tegen houdt om het steeds maar weer opnieuw te proberen.
Doordat het negatieve oordeel over ons handelen verdwijnt (stap 3), verdwijnt deze blokkade ook mee.
In stap 6 is dat voorbij, nu willen we het nog een keer proberen, nog een keer steeds op een andere manier!
Net zolang tot we wel dat hebben bereikt waar we ons hart op gezet hebben.
BEDENK: in de natuur werkt het net zo, de evolutie blijft net zolang proberen tot het perfect is, waarom zouden wij dat dan ook niet zo doen? Het is een bewezen concept, het kost alleen wat tijd en gewoon maar doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan.
Deze 6 stappen pas ik in mijn leven toe en steeds meer cliënten hebben geleerd die ook toe te passen. Net als bij mijzelf, rapporteren die van een grote verbetering, zo niet van een totale verandering, in hun leven.
Ik hoop dat deze blog je nieuwe inzichten heeft kunnen geven of anders een verdieping van je inzichten, maar doe en ding, ga het doen!
Niets doen, betekend dat er niets gebeurt, doen betekend dat het resultaat soms niet dat is wat we wensen, maar ja, dan proberen we het toch gewoon nog een keer.
Danny J.M. Vermeeren