DE 7 STAPPEN NAAR GELUK, NAAR DAT WAT JE VERLANGT…

SOMMIGE MENSEN HEBBEN ALTIJD GELUK
Ken je ook van die mensen die bijna altijd gelukkig zijn? 

Die gezond zijn, vrijwel geen problemen hebben en waar het leven altijd mooi is? Die blijkbaar zonder al teveel moeite altijd voldoende geld hebben en ook nog eens een strak, superfit en gezond lichaam? Die leven in een ideale relatie en vrijwel geen problemen hebben met mensen in hun omgeving.

We vragen ons dan soms af: “Zou dat nou echt zo zijn, of doen ze alsof?

WAAROM ZIJN DIE MENSEN ZO GELUKKIG?
Om dat te kunnen verklaren is het nodig dat we eerst een zijstapje doen dat het onderliggende mechanisme beschrijft. Het lijkt misschien in eerste instantie niet direct met dit thema te maken te hebben, maar het is datgene dat bepaalt waardoor we gelukkig zijn of niet.

WIJ RICHTEN ONS PRIMAIR OP GEVAREN…
Ons instinct zorgt ervoor dat we primair gericht zijn op gevaar of problemen. Dit overlevingsinstinct communiceert met ons in de vorm van angst, voorzichtig zijn, je zorgen maken, een onbestemd gevoel hebben over iets.

Allemaal signalen van ons instinct aan ons bewustzijn, signalen die zeggen ‘PAS OP, hier kan het link worden!!!’

Dit is heel mooi te observeren bij dieren, kijk maar eens naar een kat die soms heel voorzichtig door het huis sluipt voordat-ie van de gang de woonkamer inkomt. Kijk naar een hond, eigenlijk een grote angsthaas: als- ie maar een onbekend geluidje hoort, begint-ie luidkeels te blaffen.

Die voorzichtigheid of angst zorgt ervoor dat ze levensgevaarlijke bedreigingen op tijd ontdekken en direct kunnen vluchten of vechten wanneer dit nodig mocht zijn.

En ook al zijn er in onze huizen geen echte gevaren voor onze katten en honden, toch blijven ze zich zo gedragen. Net als wij overigens!!! Ook wij blijven ons gedragen alsof er ieder moment een levensbedreigende situatie in ons leven kan optreden en we moeten vluchten of vechten.

Net als onze huisdieren zijn ook wij GERICHT op mogelijk gevaar: HET mechanisme van ons om te overleven.

DAT WAAR WE ONS OP RICHTEN KOMT ALS EEN MAGNEET OP ONS AF…
Zeezeilers kennen een bijzonder fenomeen.

Als je bijvoorbeeld op de Waddenzee van Harlingen naar Vlieland zeilt dan zeil je in een vaargeul. Deze is te herkennen aan rode en groene tonnen. Het is veilig om tussen deze rode en groene tonnen te varen want daar is het diep genoeg. Nu is er vaak een sterke stroming op de Waddenzee die ook nog eens vaak dwars op de vaargeul staat en je als je niet oppast uit de vaargeul drukt. De wind doet er dan vaak nog een schepje bovenop. Stel nu, stroming en de wind drukken je sterk in de richting van de rode tonnen. Als je hier niets doet, dan kom je buiten de veilige vaargeul (waar je vervolgens vastloopt op de ondiepe zandbanken met als gevolg dat de boot kan omslaan).

Zeezeilers onder elkaar weten dat wanneer je in zo’n situatie naar de rode ton kijkt, je op de een of andere manier als een magneet naar die rode ton toe wordt “getrokken”!

Ze weten ook dat wanneer je naar de andere kant kijkt, naar de groene ton, je op een of andere manier als een magneet daarnaartoe “getrokken” wordt. Zelfs zo sterk dat je moet oppassen dat je niet “achter” de groene tonnen belandt en daar dan vastloopt! 

Zelf ben ik ook zeezeiler en ik weet maar al te goed dat dit geen stoer zeemansverhaal is, maar echt zo werkt.

HOE KOMT DAT?
Wanneer we al onze aandacht richten op iets, dan zal niet alleen onze bewuste aandacht, maar ook ons instinct er ALLES aan doen om bij die ton te komen, een onoverwinnelijke combinatie

Dit betekent dat er een ENORME kracht aan intellect en intuïtie wordt vrijgezet die er gezamenlijk voor zorgt dat je steeds opnieuw allerlei minuscuul kleine bewegingen maakt en je allerlei handelingen laat doen om het doel te bereiken.

Je gaat daardoor als een MAGNEET naar DIE ton waar je jouw volledige aandacht op gericht hebt en dat is niet persé de ton waar je naartoe wilt!

IK RICHT MIJN AANDACHT OP WAT ANDERS, MAAR TOCH GEBEURT DAT WAT IK NIET WIL!
Wanneer we met alle macht proberen onze aandacht te richten op de groene ton, werkt dit meestal toch niet. Dieper in ons zijn we namelijk nog steeds bezig met die rode ton!

Wat denk je dat krachtiger is? Je bewuste denken, dat zich op de groene ton probeert te richten, of je instinct dat zich “stiekem” (en onbewust) toch op de rode ton richt?

Het antwoord ligt voor de hand… en dus knal je, als je niet oppast, toch op de rode ton… ondanks het feit dat je de hele tijd naar de groene ton aan het kijken bent.

JOUW INSTINCT BEPAALT WAT ER GEBEURT, NIET JE BEWUSTE BEWUSTZIJN…
Jouw instinct is enorm krachtig: het stuurt je ONVERMIJDELIJK in de richting waar je jouw aandacht ECHT op gericht hebt!

Jouw ECHTE aandacht richt zich NIET op dat wat veilig is, maar op DAT wat als GEVAARLIJK wordt ervaren.

Apart hè!

Je instinct kan zich pas ECHT op de groene ton richten, wanneer het ervaart dat het NIET richten op de groene ton gevaarlijker is als het richten op de rode ton.

Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het voor het instinct echter niet. Dit richt zich altijd op dat wat het gevaarlijkst is, in dit geval is het gevaarlijker om zich niet op de groene ton te richten.

Dit is het verschil tussen mensen die altijd maar ongeluk, problemen en ellende in hun leven ervaren en mensen die altijd maar geluk, weinig tot geen problemen en vrijwel geen ellende in hun leven ervaren. 

In mensen die altijd maar geluk hebben, leeft de onbewuste overtuiging dat het “gevaarlijker” is als ze niet hun instinct EN hun bewuste aandacht richten op dat wat waar hun verlangen naar uitgaat! Daardoor komt al het goede onweerstaanbaar en als een magneet op hen af. Steeds maar weer…

HOE KUNNEN WE ONZE AANDACHT STUREN NAAR DAT WAAR WE NAAR VERLANGEN?
De grote vraag is nu: hoe kun je deze manier van focussen veranderen? Zodat je vanaf nu in de richting van de groene ton koerst in plaats van die eeuwige rode ton met al zijn problemen en gedoe? Zonder dat dit afgedaan wordt als ‘positief denken’?

Als er een probleem in je leven opduikt, iets wat je NIET wenst dat er gebeurt (een rode ton) dan ben je je ook ALTIJD BEWUST van dat wat je WEL wenst dat gebeurt (een groene ton).

Zodra jouw instinct zich er van bewust is dat het “gevaarlijker” is om de aandacht te richten op de rode ton, dan zal jouw instinct zich automatisch gaan richten op de groene ton. Dat wat je WEL wenst komt vervolgens als een magneet op je af en zal werkelijkheid worden.

Voor de zekerheid blijft er ook een heel klein deel van je aandacht een klein oogje in het zeil houden op de rode ton, je weet tenslotte maar nooit. 

Nu zet ook jij dit onverslaanbare en super krachtige mechanisme van de combinatie instinct en bewuste aandacht aan het werk in de richting van dat wat je WEL wenst.

Met als gevolg dat het vrijwel onmogelijk wordt om niet datgene te krijgen in je leven dat je wenst…

HET IS EVEN OEFENEN
Weet je, zeezeilers zijn mensen, net als jij... met de zelfde eigenschappen, net zoals jij… zij hebben het geleerd hun instinct en hun bewuste aandacht te richten op de groene ton, als zij dat kunnen dan kan jij dat ook…

Het is een kwestie van oefenen, meer niet…

SAMENGEVAT: DE 7 STAPPEN NAAR GELUK
Stap 1. Word je bewust van dat wat je NIET wenst, dat wat je als probleem/gevaar ervaart.

Stap 2. Word je bewust van dat wat je WEL wenst, dat wat je als probleem/gevaar ervaart.

Stap 3. Word je bewust dat het GEVAARLIJKER IS om NIET AL JE AANDACHT te richten op dat wat je WEL wenst. (Deze zin aub goed lezen en tot je door laten dringen, dit is namelijk DE sleutel!).

Stap 4. Houd een KLEIN oogje in het zeil op dat wat je NIET wenst. Wanneer dat toch “dichterbij” komt, ga dan terug naar stap 3.

Stap 5. Heb geen verwachting van hoe het zal zijn, het eruit ziet als dat wat waar je naar verlangt in je leven komt. Het komt namelijk meestal behoorlijk anders dan je kunt bedenken EN het komt vaak mooier dan je nu bedenken kunt.

Stap 6. Geef jezelf tijd en als je ongeduldig bent, zit dat dan “rustig” uit. Zelf heb ik soms jaren moeten wachten totdat dat in mijn leven kwam waar ik naar verlangde en soms was het er voordat ik met mijn ogen kon knipperen.

Stap 7. Kijk naar dat wat er NU al is, vaak is al in ons leven aanwezig waar we naar verlangd hebben. We herkennen het alleen niet omdat de vorm waarin het er is, anders is dan je je voorgesteld had.

Veel plezier met het uitvoeren van dit 7 stappen plan, laat je verassen!

Danny J.M. Vermeeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten