RUBENSVROUW, IS DE NORM…

Misschien kunnen we beter zeggen wás de norm…. Kijk naar de reclame en naar wat veel vrouwen proberen te bereiken. Ze kiezen voor geen vet, zo min mogelijk rondingen in de vorm van een strak figuur met mooie (liefst niet al te grote) strakke borsten, een platte buik, een perfecte zachte huid, een mooi gezicht en een stoer kapsel.

En hoe zit het met mannen? Hebben die minder last van  schoonheidsidealen?


Nou nee hoor, mannen worden net zo lastig gevallen met  “perfecte” mannenlichamen als vrouwen. Denk maar eens aan al die goddelijke lichamen zoals ze te zien zijn in menige reclamespots. Omdat de meeste mannen stiekem best wel ijdel zijn, proberen velen dit ook te bereiken. Inclusief een sixpack, een strak en lekker kontje, gespierde armen en benen, een stevige kop met een strakke kaaklijn.

WE PROBEREN TE ZIJN WAT WE NIET ZIJN…
Eigenlijk wel bijzonder vind je niet? Zowel vrouwen en mannen, proberen iets te zijn wat ze in de basis helemaal NIET zijn. De grote vraag is: ‘Hoe weten we dat de huidige schoonheidsidealen voor mannen en vrouwen eigenlijk niet kloppen?‘
Het antwoord is  heel eenvoudig: kijk naar de natuur, nee niet naar mensen, maar naar het dierenrijk. De natuur heeft werkelijk iedere diersoort PERFECT geschapen. Perfect voor zijn/haar levensomstandigheden. Perfecte lichamen om dat te doen wat die diersoort “behoort” te doen. 

We zijn met z’n allen het er over eens, dat dieren perfect zijn zoals ze zijn en om die reden proberen we ze niet te veranderen. In tegendeel, we kijken veel dingen dieren af!

Wij mensen, proberen echter onze -soort- WEL te veranderen. 

Maar waarom? We proberen toch ook niet een mannetjes gorilla zijn dikke duik kwijt te laten raken? Ach ja, laten we de zilverrug gorilla naar de sportschool sturen, zodat hij ook een sixpack krijgt?! 



En de vrouwtjes gorilla’s sturen we naar een kliniek om hun platte hangborsten weer lekker strak en naar voren te laten steken door middel van een implantaat?!




Moet je nu lachen bij deze voorstelling? Een zilver rug gorilla met en een sixpack en een vrouwtjes gorilla met strakke naar voren stekende borsten?

Vreemd niet? We moeten lachen bij het idee wanneer we de schoonheidsidealen van mensen op gorilla’s projecteren. DAN is het vreemd, dan ineens past het niet, want tja, gorilla’s horen zo te zijn! 

Maar bij mensen, nee, bij mensen is het anders, die horen niet zo te zijn zoals ze zijn. Met borsten die naar beneden hangen  en brede heupen met een gezonde voorraad vet. Of een man met een buik, geen spierbundelarmen en benen, met haar op zijn borst en kin (minder op zijn hoofd :))

MENSEN ZIJN ANDERS DAN DIEREN, toch?
Ja, we zijn het er met z’n allen over eens, als het gaat om de mensensoort heeft de natuur zich  blijkbaar vergist.  Dus gaan we met z’n allen streng diëten, we gaan sporten en doen er verder van alles en nog wat aan om zo te worden hoe we menen dat we moeten zijn.

Wat trouwens merkwaardig is, is dat we wel van alles WILLEN doen om HET te bereiken, maar in 9 van de 10 gevallen, het NIET ECHT doen. We houden onszelf voor dat we alles eraan doen om het zo gepredikte schoonheidsideaal te bereiken, maar op de een of andere manier voelt het niet goed. Ergens in ons ligt een gevoel, een Weten, dat het niet klopt en “doen” het niet werkelijk. 

Zeg maar, we doen alsof we het doen!

Maar het is zo verdomd lastig op te staan tegen de IN ONS geprogrammeerde schoonheidsidealen. 

Zelfs als we ons er al wel van bewust zijn en er niet aan mee willen doen, dan nog sturen onbewuste mechanisme ons in de richting om TOCH aan die door de buitenwereld opgelegde schoonheidsidealen te voldoen?!

DE PERFECTE MENS?
Wij hebben het PERFECTE lichaam gekregen van de natuur. Een lichaam wat exact is “uitgerust” met dat wat het nodig heeft, zodat het lichaam precies dat kan doen wat het moet doen. 

Deze PERFECTE MENS ZIET ER ALLEEN ANDERS UIT dan de mens volgens de huidige schoonheidsidealen.


Trouwens, als die schoonheidsidealen echt nodig waren voor onze soort om te overleven, dacht je dan werkelijk dat de natuur ons niet zo gemaakt zou hebben? Dat doet hij met alle levende wezens alleen niet bij ons? Kom nou… dat geloof je toch zelf niet. Nee zoals we zijn, zijn we PERFECT


Wanneer we ons lichaam gaan kneden in de vorm van het schoonheidsideaal, voeren we het weg van zijn natuurlijke perfectie, we MAKEN ons lichaam INPERFECT.


Bovendien lukt het maar weinigen hun lichaam zo vorm te geven dat ze voldoen aan dat schoonheidsideaal. Wanneer een enkeling het dan uiteindelijk toch heeft bereikt, dan verandert zijn/haar lichaam zich razendsnel weer TERUG, wanneer ze stoppen met diëten en sporten. 

Hmmm, apart, de natuur zou toch blij moeten zijn dat we het lichaam hebben “verbetert”?! Waarom “verbetert” de natuur het dan weer razendsnel terug? Misschien omdat ons lichaam bedoelt was zo te zijn?

Blijkbaar is het dus NIET de bedoeling van de natuur dat we eruit zien zoals fotomodellen!

WE BLIJVEN MAAR STREVEN NAAR HET PERFECTE LICHAAM!
Ook al willen we het niet en zijn we er ons van bewust dat we niet te hoeven zijn zoals in het huidige schoonheidsideaal, op de een of andere manier blijven we maar streven naar dit “geïmplanteerde” schoonheidsideaal.


Maar hoe kunnen we dit dan in hemelsnaam stoppen?

Omdat daar ook nogal wat over te vertellen is, daarover meer in mijn volgende Blog :)


Tot dan!

Danny J.M. Vermeeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten