OOK BANG OM AFHANKELIJK VAN JE PARTNER TE WORDEN?

Verlang je ook zo naar een intieme en diepe verbondenheid met een geliefde, naar een partner voor het leven, in goede en in slechte tijden?

Maar ben je gelijktijdig als de dood om deze verbinding aan te gaan met iemand? Want wat zou er gebeuren als die persoon dan toch afscheid van je neemt?

Dus wat doe je? Je gaat met iemand samen, maar blijft wel alles apart doen, aparte bankrekeningen, ieder bouwt zijn/haar eigen ouderdomsvoorziening op, huis wordt netjes gedeeld. Want: je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien hoeveel relaties er toch kapot gaan. Dus neem je alvast allerlei voorzorgsmaatregelen voor het geval dat.

VERTROUWEN TOT OP BEPAALDE HOOGTE...
Die voorzorgsmaatregelen hebben alleen een “nadeeltje”... Je zegt onbewust tegen je partner; ik houd van je, ik wil bij je zijn, maar ik vertrouw je toch niet helemaal (ik wil het wel graag hoor, maar ja). En jouw partner doet het zelfde.

Je geeft, zonder dat je je ervan bewust bent, het signaal af aan jouw geliefde dat je hem/haar maar tot op een BEPAALDE HOOGTE vertrouwt.

Tot op een bepaalde hoogte vertrouwen geven is gelijk aan NIET vertrouwen.
(De ultieme vorm hiervan is een LAT relatie)

Nu is er een onbewust mechanisme in werking gezet wat VOORKOMT dat je in elkaar kunt opgaan. Dit veroorzaakt op zich weer dat het NIET vertrouwen bevestigd wordt. Je leeft wel samen, je bent alleen niet ECHT samen. Velen voelen zich dan ook eenzaam in een relatie.

Het maakt dat je vroeg of laat weer open staat voor een nieuwe partner waar je het verlangen van een diepere verbinding en vertrouwen in hoopt te vinden.

En zo wordt datgene waar je “stiekem” bang voor bent waarheid... een (nieuwe) scheiding wordt een feit…

Bij de nieuwe partner loopt hoogstwaarschijnlijk weer hetzelfde proces af, met vaak hetzelfde resultaat.

Ken je deze spreuk? “Wanneer je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen.“ Zo ook hier. Om een ander resultaat te krijgen, een langdurige gelukkige relatie bijvoorbeeld, is een ander gedrag en een andere instelling ten aanzien van de relatie nodig.

HET KAN OOK ANDERS...
Nog steeds zijn er paren die hun HELE LEVEN BIJ ELKAAR BLIJVEN!

Door dik en dun, in goede en in slechte tijden blijven ze samen. En vaak is het ook nog zo dat ze nog steeds van elkaar houden en zelfs gelukkig zijn met elkaar na vele jaren!

Ik weet dat er ook genoeg van dit soort stellen zijn die aan elkaar zijn blijven “hangen”, maar dit zijn niet de stellen die we als voorbeeld willen nemen, toch?

De vraag is; “Wat is doen die stellen dan anders?”

Misschien zijn ze wel ouderwets... :)

COMMITMENT IS DE SLEUTEL!
Veel paren die lang en gelukkig samen zijn, zijn paren die in een tijd bij elkaar gekomen zijn waarin het NORMAAL was dat je ECHT de rest van je leven met je liefdespartner zou samenblijven. In zulke relaties is meestal het bewustzijn heel sterk aanwezig dat je op elkaar kunt bouwen en vertrouwen, dat je daardoor GEZAMENLIJK de uitdagingen van het leven aan kunt, wat er ook gebeurt.

OK, OK, niet al deze relaties zijn nog even prikkelend en altijd even gelukkig, maar toch... Als je deze mensen vraagt hun leven een cijfer te geven, dan scoren ze toch gemiddeld boven een 7!

Het ideaal om voor altijd verliefd te zijn, dat is niet mogelijk. Verliefd zijn verandert op den duur in houden van. Een belangrijke vraag zou hier dan ook kunnen zijn: ‘Hoe zou je leven eruit gaan zien wanneer verliefdheid niet alleen verandert in houden van, maar tevens samen gaat MET diep vertrouwen?`

Maar ook: ’Hoe zou je leven eruit gaan zien wanneer verliefdheid verandert in houden van, maar niet samengaat met diep vertrouwen?`

WELKE RELATIE IS GELUKKIGER EN HEEFT MEER KANS?
Het antwoord zal je niet verbazen, namelijk de relatie waarin verliefdheid is veranderd in een houden van EN waarin een diep vertrouwen in elkaar is gegroeid. 

Het vertrouwen dat beide partners ECHT door dik en dun, in goede in en slechte tijden er voor elkaar zijn.

HET EFFECT VAN DIEP VERTROUWEN...
Het effect van DIEP vertrouwen is ENORM en veel verder strekkend dan dat je op het eerste gezicht misschien denkt…

Hoe langer ECHT en DIEP vertrouwen aanhoudt in een relatie:

  • Des te veiliger ga je je voelen.
  • Des te veiliger je je voelt in een relatie, des te meer kun je je openstellen voor je partner.
  • Hoe meer je je kunt openstellen, des te meer liefde kan er in jou groeien voor de ander.
  • Hoe dieper de liefde wordt voor je partner, des te gelijkwaardiger wordt je relatie.
  • Hoe gelijkwaardiger je relatie, des te meer het vertrouwen in je partner kan groeien.
  • Des te veiliger jij je kunt voelen.
  • enz, enz, enz
Uiteindelijk creëer je hierdoor een positieve spiraal met als resultaat een langdurig gelukkig leven samen met je partner.
Naast het verlangen naar dit diepe vertrouwen en het rustige en diepe houden van elkaar, blijft in je echter ook de angst voor ECHT en DIEP vertrouwen en overgave aan elkaar leven. Hoe ga je daarmee om?
DOE HET SAMEN EN STREEF NAAR GELIJKWAARDIGHEID
Naast vertrouwen op en in elkaar is het belangrijk dat je samen met je partner de relatie bewust inregelt. Zodanig dat je ziet en voelt dat jullie het “samen doen”, samen aan een GEZAMENLIJKE toekomst bouwen.
DE WEG NAAR ECHT VERTROUWEN…
Stap 1 Word er heel alert op wanneer je een signaal van niet vertrouwen afgeeft, bijvoorbeeld door dingen voor jezelf te houden of alles zodanig in te regelen dat het ‘ieder voor zich en god voor ons allen’ is.

Stap 2 Realiseer je ECHT wat er ook voor jou voor MOOIS in het verschiet ligt wanneer je durft te gaan VERTROUWEN op je partner.
Stap 3 Blijf continu datgene doen wat verbindt, blijf ECHT voor je partner aanwezig, in goede en in slechte tijden, dat stimuleert en verdiept jullie verbinding en vertrouwen in elkaar en daardoor jullie liefde voor elkaar.

DE PRAKTIJK – JOUW BESTAANSGROND…
Dit is wat je kunt doen om samen een goed fundament te leggen onder jullie relatie:
  • Zorg ervoor dat jullie beiden beschikken over een eigen financiële ruimte, waarbij er voor ieder maandelijks een gelijk bedrag beschikbaar is. Bijvoorbeeld: je hebt ieder een eigen PERSOONLIJKE rekening. Hierop storten jullie maandelijks hetzelfde bedrag. Vervolgens kan ieder hier zelf volledig over beschikken en met dit bedrag doen wat hij of zij wil. Het NIET naar ratio van inkomsbijdrage verdelen is HEEL belangrijk. Dit geeft namelijk een DUIDELIJK signaal af dat je er SAMEN voor gaat en staat. Daarmee bouw je aan het vertrouwen en creëer je rust.
  • Gezamenlijke zaken worden gefinancierd uit een gezamenlijke kas, een kas waarop het COMPLETE GEZAMENLIJKE netto inkomen binnen komt. Dus ook hier NIET naar ratio! Om dezelfde reden zoals zojuist aangegeven.
  • Wanneer er dan per maand geld overblijft, dan wordt dat gespaard op een aparte rekening, een gezamenlijke rekening waar ieder dezelfde rechten op heeft. Maar waar alleen geld van wordt uitgegeven wanneer jullie het er allebei over eens zijn.
Nu vraag je je misschien af waarom ik zo uitgebreid inga op de financiën?
Financiën liggen aan de basis van het GEVOEL voor bestaanszekerheid en zijn daarmee de BELANGRIJKSTE en EERSTE bestaansinstinct wat vervuld dient te worden.
DE PRAKTIJK – ONZE EMOTIONELE ZEKERHEID…
Heel belangrijk is het om actief te werken en te blijven werken aan het gevoel van emotionele zekerheid.
Hoe kan je dat dan doen?
Als mens heb je steeds weer opnieuw bevestiging nodig, dat:

  • Je belangrijk voor de ander bent.
  • De ander graag bij en met je is.
  • Je dingen goed doet (minstens de intentie).
  • Je aantrekkelijk bent voor je partner.
Deze dingen hebben zowel jij als je partner nodig. Dus zorg ervoor dat ook jij steeds weer opnieuw signalen geeft aan je partner! Door steeds opnieuw (kleine) dingen te doen waarin je de ander bevestigt.
Al die kleine bevestigingen creëren gezamenlijk één grote bevestiging dat je van je partner houdt en hij/zij van jouw.
Trouwens, kleine dingen zijn eenvoudiger te doen, kosten minder geld en moeite, we dienen alleen niet te vergeten om ze te doen!
SAMEN OP WEG NAAR EEN LIEFDEVOLLE, VEILIGE EN GELIJKWAARDIGE TOEKOMST...
Door de bewustwording wat ECHT vertrouwen voor moois voor je in het verschiet heeft, ontstaat jouw bereidheid om moedig te zijn in je relatie.
Door deze tips niet alleen te lezen maar ook ECHT uit te voeren bouw je aan een gevoel van veiligheid en zekerheid voor beiden.
Doordat je bewust en blijvend bouwt aan het gevoel van veiligheid (binnen de relatie), kan je je steeds meer openen voor je levenspartner.
Doordat je je steeds meer kunt openen voor je partner ontstaat er steeds meer ruimte waarin jullie liefde voor elkaar kan groeien.
Doordat het gevoel van zekerheid, gelijkwaardigheid en liefde in je leven steeds meer aanwezig is in jou en zich verdiept, is een GELUKKIG leven vrijwel ONVERMIJDELIJK...
HET IS MOGELIJK… OOK VOOR JOU…
JA, het IS mogelijk! OOK voor JOU! Kijk naar die paren die lang bij elkaar zijn en nog steeds gelukkig zijn. Daar kunnen we het van afkijken, ervan leren!
En waarom zou ik kijken en leren van mensen die juist datgene doen wat zo veel mensen doen, met als resultaat een echtscheiding en het steeds maar weer opnieuw proberen?
In de psychologie weten we: “Al is er maar 1 mens op aarde die iets kan, dan kan IEDER ander op aarde het ook, we hoeven het alleen maar af te kijken en te leren van die persoon.
Dat wat ik in deze blog beschreven heb, is afgekeken van die paren die al vele jaren gelukkig samen zijn. Die voorbeeldparen die we allemaal wel kennen
De tips die ik hier gegeven heb zijn niet zomaar een paar leuke tips, het zijn doorleefde tips.
Tips waarvan ik de negatieve consequenties ervaren heb, net als zoveel anderen, wanneer ik ze niet toepaste.
Tips waarvan in de positieve consequenties nu ook mag ervaren, net als zoveel andere paren...
WANHOOP NIET IN HET BEGIN…
Wanneer je begint met het uitvoeren van deze tips, dan heb je vaak nog niet het optimale gevoel van veiligheid, gelijkwaardigheid, maar dat betekent NIET dat je het dan niet hoeft te doen!
Een lekker gebakken ei moet je ook eerst bakken voordat het een lekker gebakken ei wordt! Wanneer ik het ei enkel openbreek en verder niets doe, dan blijft het een rauw ei. Het gevoel van vertrouwen, van houden van, van gelijkwaardigheid, van veiligheid zijn het resultaat wanneer je de tips uitgevoerd HEBT en dit pad BLIJFT Lopen.
Dus heb geduld, blijf op koers de vruchten lonken :) :) :)
Danny J.M. Vermeeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten